Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Φωτογραφίες από την εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Ιστορία των φασιστικών συμμοριών και του παρακράτους από την περίοδο του μεσοπολέμου μέχρι σήμερα"




ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑ.ΡΑ. ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ-ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ



Αυτές τις μέρες, η Αντιφασιστική Αντιρατσιστική κίνηση πολιτών Λιβαδειάς κλείνει ένα χρόνο ζωής και δράσης.
Μία κίνηση της οποίας η δημιουργία, όπως και δεκάδες άλλες άλλωστε, κρίθηκε αναπόφευκτη, μιας και η οικονομική κρίση που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της χώρας, γρήγορα μετατράπηκε σε κοινωνική και αξιακή.
Η στροφή πολλών προς τα άκρα δεξιά ως ενστικτώδης αντίδραση απέναντι στη νέα δοθείσα κατάσταση, υποστηρίχτηκε και οργανώθηκε τεχνηέντως από ένα μεγάλο μέρος της εγχώριας κυρίαρχης τάξης, των πιστών τους ΜΜΕ, καθώς και του ίδιου του κράτους. Έτσι, στην αρχή οι ιερόδουλες, οι μετανάστες, οι ομοφυλόφιλοι, οι ρομά, στη συνέχεια οι κατειλημμένοι χώροι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ανυπότακτοι πολίτες που αντιδρούν στην υποβάθμιση του τόπου τους και τέλος όσες φωνές αντιτίθενται στην πολιτική της εξαθλίωσης γενικότερα, όλοι αυτοί λοιπόν, έγιναν οι μάγισσες που πρέπει να καούν στην πυρά, έτσι ώστε να μπορέσει να εξαγνιστεί το «κακό». 

 
Αποτέλεσμα αυτής της συντονισμένης προπαγάνδας, η γιγάντωση του φαινομένου της χ.α και η συντηριτικοποίηση της κοινωνίας. Μια προσπάθεια απάντησης απέναντι στην προπαγάνδα αυτή, η κίνηση που διοργανώνει την αποψινή εκδήλωση-συζήτηση. Η Αντιφασιστική και Αντιρατσιστική κίνηση, θεωρούμε πως έχει συμβάλει με τις δράσεις τις στην αναχαίτιση του κύματος μίσους και κοινωνικού κανιβαλισμού που προσπαθεί να επιβληθεί, τουλάχιστον όσον αφορά στην πόλη της Λιβαδειάς. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις προβολές αντιφασιστικών ταινιών σε διάφορα μέρη της πόλης, την έκθεση σκίτσων στα πλαίσια της «ημέρας κατά του Ρατσισμού», την ενημέρωση-προπαγάνδιση ενάντια στην ρατσιστική κίνηση διανομής τροφίμων «μόνο σε έλληνες» από το ναζιστικό κόμμα της χ.α, την συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους κατοίκους της Β.Α Χαλκιδικής. Ακόμη, το αντιφασιστικό φεστιβάλ, την έκθεση γελοιογραφίας με αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό περιεχόμενο, με αρκετές συμμετοχές εκτός Ελλάδας, την αλληλεγγύη στον πέρα από οποιαδήποτε νομιμότητα διωκόμενο αναρχικό Κ. Σακκά, την μικροφωνική παρέμβαση για τους απολυμένους με νομοθετικό διάταγμα εργαζομένους της ΕΡΤ, το ανταλλακτικό-χαριστικό σχολικό παζάρι Τέλος την συμμετοχή της κίνησης στη συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε στην πόλη, μετά το πρόσφατο γεγονός της πολιτικής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.
Στα πλαίσια της συνέχισης των δράσεών μας, εντάσσεται και η σημερινή εκδήλωση που έχει ως θέμα της την «Ιστορία των φασιστικών συμμοριών και του παρακράτους από την περίοδο του μεσοπολέμου, μέχρι σήμερα», με ομιλητή τον ιστορικό και συγγραφέα, Μιχάλη Λυμπεράτο. Μία εκδήλωση που έρχεται εν είδη απάντησης θα μπορούσαμε να πούμε, στην επικοινωνιακή υπερπαραγωγή της δήθεν «εξάρθρωσης της εγκληματικής συμμορίας χ.α». Δεν απατόμαστε, δεν ξεγελιόμαστε. Το παρακράτος και οι συμμορίες του αποτελούν πολύτιμο εργαλείο του κατασταλτικού μηχανισμού, πολλά χρόνια τώρα. Και η διάλυση μίας εξ αυτών των συμμοριών στο βωμό της «πολιτικής σταθερότητας του τόπου», δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ενισχύει την πεποίθηση αυτή.
Πριν δώσουμε το λόγο στον καλεσμένο μας, θα θέλαμε να θυμίσουμε τα λόγια του Μπουενναβεντούρα Ντουρρούτι, ενός ανθρώπου που έδωσε και τη ζωή του απέναντι στον φασισμό: «Δεν πολεμάμε τον φασισμό μαζί με την κυβέρνηση, αλλά σε πείσμα αυτής.  Ξέρουμε ότι καμία κυβέρνηση δεν επιθυμεί την καταστροφή του φασισμού, γιατί η αστική τάξη είναι υποχρεωμένη να βρίσκει καταφύγιο σε αυτόν, κάθε φορά που βλέπει την εξουσία να της φεύγει από τα χέρια».
Αντιφασιστική Αντιρατσιστική κίνηση πολιτών Λιβαδειάς
14 Οκτώβρη 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου