Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Αντιφασιστικού Μανιφέστου

Δυστυχώς, είναι πια πολύ αργά για την ευρωπαϊκή αντιφασιστική πρωτοβουλία μας

Η Ελληνική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Αντιφασιστικού Μανιφέστου βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει την αποτυχία και ταυτόχρονα το τέλος αυτής της ευρωπαϊκής αντιφασιστικής πρωτοβουλίας, παρά τις σημαντικές επιτυχίες που σημείωσε στον ενάμιση χρόνο της ζωής της. Πράγματι, καθώς  κύριος στόχος και συνάμα λόγος ύπαρξης της πρωτοβουλίας μας ήταν να προλάβει το κακό, πριν το τέρας θεριέψει, δηλαδή να εμποδίσει την ανάπτυξη μιας ισχυρής ευρωπαϊκής ακροδεξιάς μέσα από τη δημιουργία ενός μαζικού ενωτικού ευρωπαϊκού αντιφασιστικού κινήματος, τα γεγονότα μας υποχρεώνουν να διαπιστώσουμε σήμερα ότι –δυστυχώς- είναι πια πολύ αργά για αυτό.
Τρανή απόδειξη της παραπάνω θλιβερής διαπίστωσης είναι ότι η ευρωπαϊκή αριστερά πηγαίνει στις ευρωεκλογές που –κατά κοινή πια ομολογία- θα σημαδευτούν από μια πρωτοφανή επίδειξη δύναμης της ακροδεξιάς όλων των αποχρώσεων, χωρίς να έχει κατορθώσει να αρθρώσει ούτε καν ένα ευρωπαϊκό αντιφασιστικό προσκλητήριο, ούτε καν μια αντιφασιστική προειδοποίηση. Τα αποτελέσματα αυτής της τραγικής κατάστασης τα έχουμε κάθε μέρα μπροστά στα μάτια μας: Από την Ουκρανία και τη Ρωσία μέχρι τη Γαλλία και τη Βρετανία κι από την Ολλανδία και την Αυστρία μέχρι την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, η νεοφασιστική και ακροδεξιά απειλή τείνει να γίνει άμεση και φυσικά, τρομακτικά επικίνδυνη, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες εκατομμύρια πολίτες που θα ήθελαν να δράσουν αντιφασιστικά παραμένουν αποπροσανατολισμένοι και αποθαρρυμένοι ή παραλύουν καθώς δεν ξέρουν τι να κάνουν και σε ποιον να απευθυνθούν…

Επειδή από την αρχή του εγχειρήματός μας είχαμε υποσχεθεί να μην ωραιοποιούμε την πραγματικότητα και να λέμε την αλήθεια, γι’αυτό και δεν διστάζουμε τώρα να πούμε ότι η κατάσταση δεν είναι διόλου καλή και ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι. Φυσικά, η αποτυχία της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Αντιφασιστικού Μανιφέστου δεν σημαίνει και ότι εξέλειπε κάθε ελπίδα και δυνατότητα αντίστασης στη φαιά πανούκλα. Σημαίνει όμως ότι οι αντιφασιστικοί αγώνες του αύριο θα υποχρεωθούν να αναπτυχθούν μέσα σε συνθήκες πολύ πιο δύσκολες και αντίξοες από ό,τι θα ήταν αν είχαμε προλάβει το θανατερό ακροδεξιό τσουνάμι που διαγράφεται στον ευρωπαϊκό ορίζοντα.
Στον ενάμιση χρόνο που κράτησαν οι προσπάθειές μας,  μας δόθηκε η ευκαιρία να έλθουμε σε άμεση επαφή σε όλη την Ευρώπη με δίκτυα, κινήματα, οργανώσεις και απλούς πολίτες που δεν το βάζουν κάτω και υπόσχονται να μην επιτρέψουν να επαναληφθεί η τραγωδία του μεσοπολέμου. Σε όλους αυτούς και μαζί σε εκείνους και εκείνες που μας στήριξαν υπογράφοντας το Ευρωπαϊκό Αντιφασιστικό Μανιφέστο απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και κυρίως, τους δίνουμε ραντεβού στους μαζικούς και ενωτικούς αντιφασιστικούς αγώνες που θα πρέπει να οργανώσουμε όλοι μαζί αν δεν θέλουμε να ξαναδούμε τη Φαιά Πανούκλα να ρημάζει εμάς και την ήπειρό μας !..

N O    P A S A R A N !
Η Ελληνική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Αντιφασιστικού Μανιφέστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου