Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Απολογισμός της Αντιφασιστικής - Αντιρατσιστικής Κίνησης Πολιτών Λιβαδειάς


Η Αντιφασιστική-Αντιρατσιστική Κίνηση Πολιτών Λιβαδειάς ολοκλήρωσε τον απολογισμό της μετά από μια εποικοδομητική και ουσιαστική συνέλευση.
 
Στον ενάμιση χρόνο ύπαρξης και λειτουργίας της κατάφερε να ανοίξει ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη της Χ.Α.- η δράση μας και η παρουσία μας εκτιμάμε ότι βοήθησε στην μειωμένη απεύθυνση της Χ.Α. στην περιοχή της Λιβαδειάς - τον φασισμό, τον ρατσισμό, την κρατική καταστολή, τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, κατέφερε να κινητοποιήσει κατοίκους που έχουν αποφασίσει ότι η αναμονή και η “κατά μόνας” πορεία είναι καταστροφική, ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας, ότι η αντίσταση και ο αγώνας είναι η απάντησή μας. Από το περσινό αντιφασιστικό φεστιβάλ μέχρι τις εκδηλώσεις και τις υπαίθριες καλοκαιρινές προβολές ταινιών, από την μαζική κινητοποίηση για την δολοφονία του Π. Φύσσα μέχρι τους μικρούς και μεγάλους αγώνες στην πόλη, η πολύπλευρη κίνηση μας προσπάθησε να είναι ένας αγωνιστικός πόλος συγκέντρωσης των Λειβαδιτών που αγωνιούν και αγωνίζονται για το μέλλον τους.
 
Η πορεία μας μέχρι εδώ δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Γνώρισε τις παραπάνω επιτυχίες αλλά μαζί με αυτές γνώρισε δυσκολίες και άμποτες. Αυτές μας δοκίμασαν και μας δοκιμάζουν και ο απολογισμός είναι παιδί αυτών των δυσκολιών, που είχαν σχέση με εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς παράγοντες, με την κατάσταση του κινήματος πανελλαδικά αλλά και με τα προσωπικά στοιχεία, δηλαδή με τις ιδιαιτερότητες του κάθε μέλους, τις δυσκολίες της καθημερινότητας και της ζωής. Είμαστε χαρούμενοι/ες που συναντήσαμε αυτές τις δυσκολίες. Και είμαστε ακόμη πιο χαρούμενοι/ες που τις συζητήσαμε και τις υπερβαίνουμε δημιουργικά. Είμαστε χαρούμενοι/ες γιατί γνωρίζουμε ότι κάθε πραγματική προσπάθεια όπως η δική μας προχώρα με τις δυσκολίες αντάμα, κάθε πραγματική επιτυχία έχει γεννηθεί από την πάλη και τις αντιθέσεις της πραγματικής ζωής. Είμαστε κομμάτι αυτής της πραγματικότητας και της ανάγκης για αντίσταση και αγώνα στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων. Και αυτή η πραγματικότητα και η ανάγκη μας προσανατολίζει για την συνέχεια της Αντιφασιστικής-Αντιρατσιστικής Κίνησης Πολιτών Λιβαδειάς.
 
Η επίθεση στα κεκτημένα δεκαετιών, η χωρίς τέλος φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, οι περικοπές μισθών και συντάξεων και το ρήμαγμα των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, των μικρομεσαίων στρωμάτων και των αγροτών είναι η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε. Στο έδαφος της βαθιάς παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, της κρίσης στην ΕΕ και στην ευρωζώνη βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση τιτάνιων διαστάσεων στους λαούς της Ευρώπης με ένα και μοναδικό στόχο, να μην απειληθούν τα κέρδη και η κυριαρχία τους. Σκορπούν στους λαούς το δηλητήριο του εθνικισμού, του φασισμού - ναζισμού για να συνεχίσει να υπάρχει το σύστημα της εκμετάλλευσης, της κρίσης και των πολέμων. Η ακροδεξιά στην Ευρώπη δυναμώνει, στην Ουκρανία έχουμε την πρώτη ναζιστική κυβέρνηση μετά τον Β' Π. Π., στην Ελλάδα την ναζιστική Χ.Α.

Η ίδια η ανάγκη μας καλεί να αντισταθούμε στην πραγματικότητα αυτή. Εμπνεόμαστε από την ιστορία του τόπου μας, την εαμική αντίσταση στους Γερμανούς ναζί και τους Ιταλούς φασίστες. Δεν ξεχνούμε τίποτα και κανέναν. Ούτε το ολοκαύτωμα του Διστόμου, ούτε τις θηριωδίες αυτών και των ντόπιων προδοτών σε αναρίθμητα χωριά της περιοχής και της χώρας μας. Εμπνεόμαστε από τους μεγαλειώδεις αγώνες των τελευταίων χρόνων και γνωρίζουμε ότι μόνο η μαζική κινητοποίηση μας θα τσακίσει την ανάπτυξη της συστημικής Χ.Α., θα ανατρέψει την κυβέρνηση και τα σχέδια της, θα βάλει τέλος στην κρατική καταστολή. Μόνο οι μαζικοί λαϊκοί αγώνες μπορούν να απειλήσουν τους θρασύδειλους μαχαιροβγάλτες της Χ.Α. και όχι οι δικαστικοί “αγώνες” του “συνταγματικού” τόξου και της κυβέρνησης που όπως αποδείχθηκε μια χαρά τα βρίσκουν (Μπαλτάκος, ομολογίες κρατούμενων χρυσαυγιτών).

Η Αντιφασιστική-Αντιρατσιστική Κίνηση Πολιτών Λιβαδειάς κρατά τα θετικά και βελτιώνεται από τα λάθη της. Με επίκεντρο τις συνελεύσεις μας προχωρούμε συλλογικά σε πιο οργανωμένες διαδικασίες, σε πιο βαθιές συζητήσεις για τις ανάγκες της περιόδου. Θα συνεχίσουμε την δραστήρια κίνηση μας με εκδηλώσεις, παρεμβάσεις και πολιτιστικές πρωτοβουλίες επιδιώκοντας να μιλήσουμε με πολλούς συμπολίτες μας και να γίνουν οργανικό κομμάτι της Αντιφασιστικής-Αντιρατσιστικής Κίνησης Πολιτών Λιβαδειάς.

Καλούμε όλους τους/τις  νέους/ες, τους/τις άνεργους/ες και τους/τις εργαζόμενους/ες, όλους τους/τις κατοίκους της πόλης μας που πιστεύουν ότι πρέπει να αντισταθούν στην ανάπτυξη της Χ.Α., στον ρατσισμό και τον εκφασισμό της κοινωνίας μας, που θέλουν να αγωνιστούν για τα αυτονόητα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες, να αγωνιστούν ενάντια στην κυβέρνηση της καταστροφής και της φτώχειας να συμμετέχουν στις συνελεύσεις και τις δράσεις της Αντιφασιστικής-Αντιρατσιστικής Κίνησης Πολιτών Λιβαδειάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου