Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Κάλεσμα συντονισμού και κοινής δράσης

Οι εξελίξεις που όλες/ οι μας παρακολουθούμε καθημερινά αναφορικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα κάνει εμφανές με το πλέον ξεκάθαρο τρόπο το σκοτεινό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αντι-μεταναστευτική πολιτική που υιοθετεί η οποία αρνείται κάθε ευθύνη για την προσφυγική κρίση και θέτει εμπόδια τα οποία απαγορεύουν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να φτάσουν στην Ευρώπη παραγνωρίζει εντελώς το γεγονός ότι με τη δική της συμβολή, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Συρία, επιτελείται η καταστροφή και η ερήμωση του Αφγανιστάν και του Ιράκ, επιτείνεται και εντείνεται η φτώχεια των κατοίκων της βόρειας Αφρικής.
Πιστή σ’ αυτό το δρόμο που χαράζει η ΕΕ και η κυβέρνηση με τη συνδρομή της FRONTEX και του ΝΑΤΟ που οδηγεί ουσιαστικά στην στρατιωτικοποίηση του ζητήματος, συνεχίζει την ίδια άθλια αντι-μεταναστευτική πολιτική την οποία είχαν επιτελέσει και οι προκάτοχοί της: κρατάει κλειστά τα χερσαία ασφαλή περάσματα, εντοπίζει και προωθεί βάρκες με πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία, υψώνει φράχτη στον Έβρο και κατασκευάζει κέντρα κράτησης, τα γνωστά ως “hot spots”, χώρους εγκλεισμού και στέρησης της ελευθερίας προσφύγων και μεταναστών. «Έργα» τα οποία την καθιστούν συνένοχη στο έγκλημα που διαπράττεται καθημερινά στο Αιγαίο αλλά και στην ηπειρωτική χώρα με τους θανάτους παιδιών στα σημεία συγκέντρωσης προσφύγων.
Ειδικά, η επίμονη ενασχόληση με την επιστροφή ανθρώπων στην Τουρκία, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου, αντί για τις -άνευ όρων- προσπάθειες για την μετεγκατάσταση και την παροχή άλλων ασφαλών και νόμιμων διόδων προς την Ευρώπη, φανερώνει μια  ανησυχητικά κοντόφθαλμη και απάνθρωπη στάση στην αντιμετώπιση της κρίσης. Η προσωρινή συμφωνία για τη μαζική επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία παραβιάζει το δικαίωμά τους για προστασία βάσει του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Η ιδέα ενός παζαριού προσφύγων όπως  προτάθηκε (δηλαδή ότι για κάθε Σύριο πρόσφυγα που θα επιστρέφεται στην Τουρκία από την Ελλάδα, ένας άλλος Σύριος θα εγκαθίσταται στην Ευρωπαϊκή Ένωση) έχει σοβαρά ηθικά και νομικά ελλείμματα ειδικά στο δικαίωμα ασύλου.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες έχει γιγαντωθεί ένα πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης που αφορά τόσο την έμπρακτη δράση όσο και τη δημιουργία δεκάδων νέων συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών με σημαντική δράση σε όλη την χώρα. Η αλληλεγγύη των ανθρώπων που υποφέρουν από την λιτότητα και την μαζική ανεργία υπογραμμίζει περαιτέρω τον κυνισμό της Ευρώπης.  
Σε αυτό το πλαίσιο η Αντιφασιστική – Αντιρατσιστική Κίνηση Πολιτών Λιβαδειάς απευθύνει κάλεσμα συντονισμού και κοινής δράσης σε αντιφασιστικές κινήσεις, συλλογικότητες και εργατικά σωματεία της περιφέρειας θεωρώντας ότι ο αγώνας εναντίον των αντι- προσφυγικών και αντι – μεταναστευτικών πολιτικών της Ε.Ε. είναι πιο επείγων από ποτέ.  Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίος ένας αγώνας που θα διεκδικεί ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες και μετανάστες, ασφαλείς διόδους διέλευσης τους προς τις χώρες μετεγκατάστασης απέναντι στην στρατιωτικοποίηση, την επιτήρηση και την παρακολούθηση. Η ζωή μας και η ζωή των μεταναστών είναι αλληλένδετη. Ο αγώνας ενάντια στους διαχωρισμούς, τα πογκρόμ, τη καταστολή και τη φασιστική βία πρέπει να είναι κοινός. Συνδέοντας τις διεκδικήσεις ντόπιων και προσφύγων κάτω από το κοινό αγώνα όλων μας, για το δικαίωμα στην ΖΩΗ.

Για όλα τα παραπάνω καλούμε συνέλευση – συνάντηση την Τετάρτη 23/3/2016 στο Δημοτικό Θέατρο Λιβαδειάς – Δωδεκανήσου 5 (δίπλα στα ΚΑΠΗ) και ώρα 19:00 με στόχο να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να συντονίσουμε τον κοινό μας βηματισμό σε επίπεδο περιφέρειας.



Αντιρατσιστική – Αντιφασιστική Κίνηση Πολιτών Λιβαδειάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου