Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Περί «κέντρων φιλοξενίας» και άλλων δαιμονίων…


 Οι προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  να δημιουργήσει στη Λιβαδειά ένα κατ’ ευφημισμόν κέντρο φιλοξενίας προσφύγων απασχόλησαν σε έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο. Το προτεινόμενο κτίριο είναι ένας παλιός εγκαταλελειμμένος βιομηχανικός χώρος (πρώην εργοστάσιο UNICOT) κοντά  στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιβαδειάς, ο οποίος ήδη κατά την παρουσίαση από την Δήμαρχο χαρακτηρίστηκε ως ακατάλληλος εξαιτίας της γειτνίασης του με τον Σ. Σταθμό, την ύπαρξη δρόμου στην περιοχή με υψηλή κυκλοφοριακή συμφόρηση,  αλλά και λόγω της ανεπάρκειας από άποψη δομών του ίδιου του κτιρίου για τη «φιλοξενία» μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Σε αυτή τη βάση προτάθηκε από την δημοτική αρχή ένα αντίστοιχο κτίριο λίγα μέτρα πιο πέρα, το πρώην εργοστάσιο του Καλαμπόκα ιδιοκτησίας πλέον της Eurobank, αίροντας όλους τους προηγούμενους περιορισμούς, το οποίο και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (sic!!!!).
Ως Αντιφασιστική – Αντιρατσιστική Κίνηση Πολιτών Λιβαδειάς θεωρούμε ότι η εγκατάσταση των προσφύγων σε οποιοδήποτε από τα δυο κτίρια ή σε ανάλογου τύπου δεν μπορεί να αποτελέσει λύση. Για εμάς είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση με την δημιουργία καταυλισμών και με τη διασπορά των προσφύγων ανά την ελληνική επικράτεια υλοποιεί ένα σχέδιο το οποίο υιοθετεί πλήρως την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να ελέγξουν και να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές ενισχύοντας τις πολιτικές αποτροπής και αποθάρρυνσης της μεταναστευτικής κίνησης. Εξυπηρετούν τις κεντρικά σχεδιαζόμενες ευρωπαϊκές πολιτικές – πρόσφατη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας με ανάθεση του ρόλου του χωροφύλακα στη δεύτερη-  για έναν σαφή και αποτελεσματικό διοικητικό διαχωρισμό ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες, ανταλλάσοντας τους πρώτους και απελαύνοντας με ταχείες διαδικασίες τους δεύτερους.
Επιπλέον, τα κέντρα κράτησης, όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι, λειτουργούν ως πρόσχημα για τη διαφύλαξη της περιώνυμης δημόσιας ασφάλειας λειτουργώντας πρωτίστως ως μηχανισμός καταστολής, απαντούν βίαια στην αναζήτηση ασφαλούς περιβάλλοντος από ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο σημαίνοντας ταυτόχρονα ποινικοποίηση, αυθαίρετο και μακρόχρονο εγκλεισμό μακριά από τα δικαιώματά τους, απομόνωση σε περιοχές μακριά από τον αστικό ιστό, απάνθρωπη μεταχείριση.
Παράλληλα, σε όλη αυτή τη βιομηχανία της βίας εναντίον εξαθλιωμένων ανθρώπων έχει στηθεί ένα μεγάλο «φαγοπότι» με τεράστια, κρατικά και ευρωπαϊκά, κονδύλια τα οποία διαχειρίζονται αδιαφανώς από κάποιες ΜΚΟ, «αλληλέγγυους» ή «σωματεία» που στήνονται εν μια νυκτί ενώ ταυτόχρονα οικοδομείται ένας μύθος σχετικά αφενός με πιθανά οικονομικά οφέλη που θα διαχυθούν στις τοπικές κοινωνίες ο οποίος εγείρει (απατηλές) ελπίδες για πρόσθετες πηγές εισοδήματος σε μια περίοδο που ευρύτερα κοινωνικά στρώματα απειλούνται ή/και μαστίζονται από φτωχοποίηση, αφετέρου με αντισταθμιστικές πρακτικές (π.χ. στελέχωση νοσοκομείων, αστυνομικών τμημάτων κτλ) έχοντας ως αποτέλεσμα την ενίσχυση ρατσιστικών στερεότυπων και ξενοφοβικών αντανακλαστικών.

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Συνέλευση

Επόμενη συνέλευση Αντιφασιστικής - Αντιρατσιστικής Κίνησης Πολιτών Λιβαδειάς την Τετάρτη 20/7/2016 και ώρα 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Λιβαδειάς (Δωδεκανήσου 12 - δίπλα στα ΚΑΠΗ)

Θέμα συνέλευσης : συζήτηση και ενημέρωση για την εγκατάσταση προσφύγων στο Δήμο Λιβαδειάς

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

θερινό σινεμά την Πέμπτη 14/7 και ώρα 21:30 στα γρασίδια της Νεροτριβής

Κωμωδία 2014 | Έγχρ. | Διάρκεια: 119'




Λίγα λόγια για την ταινία:

Στο Λονδίνο του 1984 μια ομάδα γκέι ακτιβιστών προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για την υποστήριξη της μεγάλης απεργίας των ανθρακωρύχων. Όταν όμως τα μέλη της χρειαστεί να μεταβούν στην Ουαλία για να συναντήσουν τους απεργούς, θα διαπιστώσουν ότι δεν είναι ακριβώς καλοδεχούμενα.